Nowoczesne oblicze zupy pomidorowej.
Ulubioną zupą Polaków od wieków pozostaje klasyczna pomidorówka, koniecznie serwowana z makaronem. Spoglądając poza granice polskiej dziedziny kulinariów, można zauważyć, że w wielu miejscach na świecie ta sama zupa może mieć wiele interesujących, nieodkrytych do tej pory odcieni.
Bardzo ciekawym rozwiązaniem smakowym jest zupa pomidorowa z gruszką, mało znana, ale bardzo smaczna. Świeże, malinowe pomidory gotujemy w niewielkiej ilości wody aż do miękkości. Solidnie doprawiamy to bazylią oraz tymiankiem, a także ziołowym pieprzem i solą.
Gdy już pomidory są rozgotowane – wszystko blendujemy. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę kawałki gruszki oraz siekaną pietruszkę. Gdy zupa znajdzie się już na talerzu, można do niej dodać kilka kawałków sera pleśniowego. Delikatny, słodko – kwaśny smak tej wersji zupy pomidorowej na długo zostaje w pamięci. Jest niezwykle sycąca. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można ją serwować w postaci chłodnika, szczególnie w czasie upałów.
Polecamy wszystkim znudzonym makaronem i ryżem w roli dodatku do ulubionych zup Polaków!