„Szkocka mgła” – co to takiego?
Pomysły na desery powinny być przez nas poszukiwane nie tylko w obrębie własnego podwórka, ale także pośród innych kultur, w miejscach odległych. Przecież każdy kraj ma w swojej tradycji obecne specjały, jakich nie znają inni.
Gdy po raz kolejny szukamy sprawdzonego pomysłu na deser, przy robieniu którego nie traci się czasu, możemy przygotować „szkocką mgłę”. Jest to tradycyjny deser w Czechach. Nasi południowi przyjaciele bardzo lubią delektować się nim w czasie leniwych niedziel. Do gęsto ubitej śmietany kremówki dodajemy pokruszone, białe bezy.
Ważnym elementem jest tutaj także kilka łyżeczek whiskey, która całości dodaje określonego, charakterystycznego smaku. Alkohol jednak nie może zdominować smaku śmietany, więc trzeba go dodawać uważnie. Gdy deser trafi do pucharków, z wierzchu dobrze będzie jeszcze posypać go czymś do dekoracji. Mogą być to delikatnie uprażone płatki migdałowe lub kilka łyżeczek kakao.
Jeśli deser będzie serwowany najmłodszym, alkohol w nim zastąpić może jakiś gęsty syrop. Proponujemy więc syrop malinowy lub z owoców leśnych.