Jak wykorzystać wartościowe orzechy w codziennej diecie?
Orzechy jadalne charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu, co może zniechęcać do sięgania po nie przez osoby, będące na diecie odchudzającej. Nic bardziej mylnego! W prawidłowo zbilansowanej diecie wszelkiego rodzaju nasiona i owoce, które w sztuce kulinarnej określamy orzechami, odgrywają niezwykle istotną rolę. Różnorodność orzechów pozwala z kolei wybierać te, które najbardziej nam smakują. Szczególnie cenne orzechy zawdzięczamy Ameryce Północnej i Południowej. Orzechy brazylijskie czy orzechy pekan, to doskonałe uzupełnienie diety, szczególnie wegańskiej, która wymaga dostarczenia białka w innej niż mięsnej postaci. Orzechy odgrywają również ważną rolę w diecie keto czy sirtuinowej.
Co warto wiedzieć o orzechach?
Wielu osobom, spożywanie orzechów kojarzy się z solonymi orzeszkami podjadanymi na kanapie podczas oglądania serialu. Oczywiście takie zachowanie nie ma dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, ponieważ orzechy w puszce zawierają mnóstwo soli i konserwantów, a przystępna forma bez konieczności obierania skorupki sprawia, że rozpędzając się, możemy jednorazowo pochłonąć całkiem sporą ilość kalorii. W przeciwieństwie do przetworzonych orzeszków ze sklepowej półki, orzechy pekan zawierają całe bogactwo składników mineralnych, na przykład:
- żelazo;
- magnez;
- fosfor;
- cynk;
- witaminy.
Smakiem i wyglądem, pekan przypominają popularne w Polsce orzechy włoskie, jednak wykazują większe nasycenie składnikami odżywczymi. Orzechy brazylijskie również zawierają liczne minerały wspomagające układ nerwowy oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i błonnik. Dostarczają cennych witamin, takich jak E i C, czy kwas foliowy.
Jak wprowadzić orzechy do diety?
Orzechy mogą stanowić energetyczną przekąskę w ciągu dnia i wcale nie muszą być zarezerwowane dla seansów filmowych, choć wciąż jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla paluszków czy chipsów. Orzechy możemy konsumować bez żadnego przygotowania, chyba że wymagają obrania skorupki. Orzechy można z powodzeniem dodać do różnego rodzaju sałatek, a jeśli nie lubimy dużych fragmentów, możemy użyć tłuczka lub moździerza celem rozdrobnienia orzechów do pożądanej wielkości. Orzechy to również doskonały dodatek do domowego pieczywa. Własnoręcznie przygotowany chleb lub bułeczki z ziarnami i fragmentami orzechów to zdrowa alternatywa dla pieczywa z marketu. Potłuczone orzechy to również wyśmienity dodatek do dań na słodko – bo w każdej diecie mamy prawo do odrobiny szaleństwa. Mogą stanowić dodatek do sałatek owocowych, gofrów, ciast, lodów i wielu innych.