Przepis na spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese przyrządzone w samodzielny, domowy sposób, będzie nie tylko pysznym ale i obfitym w bogactwo prawdziwych smaków i witamin daniem. Jest to potrawa włoska, jednak w Polsce bardzo popularna i lubiana szczególnie przez najmłodszych konsumentów. W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci przepis na spaghetti oraz kilka cennych porad odnośnie kompletowana składników.

Podstawą domowego spaghetti są pomidory.

To z nich robi się sos, a właściwie gotuje, do uzyskania konsystencji pasty. Pomidory są bardzo zdrowe, przede wszystkim posiadają dużą ilość potasu i likopenu, a to z kolei chroni nas przed ryzykiem wystąpienia zawału, miażdżycy, nowotworu ale także działają moczopędnie i poprawiają odporność. W tego rodzaju potrawie istotnym składnikiem jest także mięso. Najlepiej żeby była to wołowina, jest ona bowiem mięsem, wbrew pozorom, zdrowym. Posiada kreatynę oraz wysoką zawartość żelaza, jednak wieprzowina i drób także będą dobre. Mięso powinno być kupione w sprawdzonym źródle oraz dokładnie umyte, zmielone i podsmażone. Ostatecznie należy sos pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i najlepiej świeżymi ziołami, a następnie dodać do mięsa i wymieszać, gotując chwilę. Sos polewamy na makaron, (z uwagi na duży odsetek alergików, najlepiej kupić bezglutenowy albo wykonać go także samodzielnie z użyciem mąki ryżowej).

Zwykle spaghetti najlepiej smakuje z makaronem typu tagliatelle, a więc grubsze nitki oraz w formie lasagne, a więc przekładane płaty makaronu z sosem pomidorowo-mięsnym i beszamelem. Całe danie jest dość syte, jednak nie zagęszczając sosu mąką i nie zabielając go śmietaną, możemy liczyć, że nie będzie ono wysoce kaloryczne i tłuste. Pomidory są mało kaloryczne, zawierają bowiem 18 kcal na 100 gram produktu. Dodatkowo w bardzo dobry sposób gaszą pragnienie, z uwagi na wysoką zawartość wody.

Spaghetti bolognese najlepiej smakuje z młodym winem czerwonym o cierpkim posmaku. Tak przygotowane danie, w asyście lampki wina, będzie idealnym posiłkiem obiadowym lub kolacyjnym i dostarczy nam sporo energii oraz satysfakcji z dobrze przygotowanego dania.

Leave a Comment