Mielone z indyka – przepis dla smakoszy

Kotlety mielone można przyrządzić na wiele sposobów. Mięso indycze jest zdrowe, smaczne oraz łatwe w obróbce. Dostarcza nam niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu białka. Jednocześnie zawiera stosunkowo mało kalorii. Mielone z indyka są niezwykle delikatne w smaku. Sos musztardowy z zielonym pieprzem nada im charakteru.

Przepis na sos musztardowy z zielonym pieprzem

Sos musztardowy z zielonym pieprzem ma bardzo wyrazisty smak. Idealnie nadaje się do delikatnego mięsa z indyka. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu. Do jego wykonania potrzebujemy następujące składniki:

  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 200 ml białego wina
  • 50 ml śmietanki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki zielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól oraz pieprz.

Z masła oraz mąki robimy zasmażkę. Łączymy ją z bulionem oraz winem i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy do niego zielony pieprz oraz musztardę. Sos gotujemy 5-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę oraz doprawiamy sos pieprzem i solą. Sos musztardowy z zielonym pieprzem idealnie nadaje się do mięsa oraz do gotowanych jajek.

Przepis na kotlety mielone z indyka

Soczyste kotlety mielone z indyka- przepis ten sprawdza się również przy wieprzowinie. Ważne jest, aby wybrać dobrej jakości mięso. Kupując mięso u sprawdzonego sprzedawcy, mamy pewność, że nie jest ono nafaszerowane antybiotykami oraz że jest świeże. Na kotlety mielone z indyka potrzebujemy następujące składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • pół czerstwej bułki
  • 50 g mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy nadmiar mleka i dodajemy bułkę do mięsa mielonego. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Przestudzony olej z cebulą oraz czosnkiem dodajemy do mięsa. Wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wyrabiamy mięso na gładką masę. Z mięsa formujemy kotlety. Obtaczamy je w tartej bułce. Mielone z indyka smażymy z dwóch stron na brązowy kolor. Kotlety mielone podajemy z sosem musztardowym z zielonym pieprzem. To idealny dodatek do ziemniaków oraz gotowanych warzy tj. kalarepa, kalafior czy szparagi.

Przepis na kotlety mielone z sosem musztardowym z zielonym pieprzem jest niezwykle prosty w wykonaniu. Natomiast ich smak jest niepowtarzalny. To danie dla wytrawnych smakoszy, którzy chętnie sięgają po nowe, wyraziste smaki.

Przepis na pyszne mielone z mięsa indyka pochodzi ze strony https://wingsofquality.eu/medaliony-z-indyka-i-mielone-z-indyka-przepisy-w-sam-raz-na-obiad/

 

Leave a Comment