Urfa kebab – pikantny czy łagodny?
Kebab kebabowi nierówny, ponieważ wyróżniamy różne rodzaje tego popularnego dania, które obecnie cieszy się popularnością praktycznie na całym świecie. Każdy rodzaj jest inny, co sprawia, że wyróżnia go inny i wyjątkowy smak. Jaki jest urfa kebab?
Typ kebaba a smak – Urfa Kebab
W Turcji istnieje ponad 40 rodzajów tureckich kebabów, a jednym z nich jest urfa kebab, który swoją nazwę zawdzięcza miejscu pochodzenia, czyli regionowi Urfa w Turcji. Jego łagodniejsza wersja to Adana kebab, który jest uważany za bardziej pikantną wersję tego Urfy kebaba. Z tego regionu pochodzi też charakterystyczny składnik obecny w potrawie i jest nim czarne chilli, które pochodzi właśnie z okolic Urfy. Ten oryginalny składnik zdecydowanie wyróżnia smakowo ten rodzaj kebaba na tle innych. W porównaniu do Adany kebaba, Urfa ma mały stopień ostrości, który jest zasługą małej ilości czerwonych przypraw, np. czerwonej papryki, co zresztą widać już po jego kolorze.
Smaki kebabu z Turcji
Prawdziwy kebab z turcji charakteryzuje się bogactwem smaku, pomimo tego, że jest to łagodny kebab. Chilli i papryka w nim nie przeważają, ale dominujące są inne przyprawy. To zasługa ich odpowiedniego połączenia: cynamonu, papryki, kminku, czarnego pieprzu, oregano i gałki muszkatołowej oraz wcześniej wspomnianego – wyjątkowego czarnego chilli. Intensywny, a zarazem orzeźwiający smak nadają daniu również świeże przyprawy takie jak natka pietruszki czy liście mięty. Urfa kebab to idealna propozycja dla tych, którzy wolą łagodne dania, ale nie chcą przy tym rezygnować z różnorodności smaku.
Prawdziwy kebab z Turcji
Niezależnie od rodzaju kebaba kluczem do oryginalnego smaku jest trzymanie się oryginalnej receptury. Urfa kebab Osmania to miejsce, w którym znamy i przyrządzamy według oryginalnych receptur, aby w pełni oddać pełnię orientalnego smaku. Dbamy również o dodatki i każdy składnik jest dla nas równie ważny. Urfa kebab serwujemy kebab z sałatką ze świeżych warzyw, które są podstawą kuchni tureckiej. Kebab z turcji to nie tylko idealna kompozycja smakowa mięsa i przypraw, ale również inne dodatki niż warzywa. Urfę kebab serwujemy nie tylko z warzywami, ale w cieście lub z turecką kaszą bulgur, lub z frytkami. Możliwości podania jest naprawdę mnóstwo, a wszystko to kwestia indywidualnych preferencji. Wszystkie te starania pozwalają odkryć głębię oryginalnego tureckiego smaku.